Oei, ik groei!

oei ik groeiTsja, wie grijpt er niet naar Oei, ik groei?

Bij mij ging dit in een vrij wanhopige bui. Na een week geen idee te hebben waarom Jilles toch zo huilde (in week 5 – voor bijna elke nieuwe ouder een wanhopige week) en ik een uurtje even vrij nam, ging ik naar de babywinkel. (Waarom toch daarnaartoe? Doe iets leuks voor jezelf!) En daar stond mijn verlosser… Het o zo bekende Oei, ik groei. Dit boek zou alles verklaren. En dat deed het ook. Voor even.

Wel een monstertje, geen sprongetje?

Ons mannetje heeft zeker periodes waarin hij niet zo happy is. Extra gevoelig, snel huilen, huilen voor het slapen en alles moet precies goed gaan, precies zoals meneer het wil. En elke keer denk ik weer: “O jee, ik hoop maar dat het tijdelijk is en dat hij niet verwacht dat ik eeuwig naar zijn pijpen ga dansen.” Tot nu toe is het gelukkig nog altijd tijdelijk geweest.overzicht sprongetjes oei ik groei

Maar die periodes van niet zo goed in zijn vel zitten, komen helemaal niet overeen met de Oei, ik groei-sprongen. Ondanks dat je kind eigenlijk bijna altijd wel in een sprong kan zitten, als we het boek mogen geloven. 😉

Bovendien kan Jilles niet opeens iets na zo’n monsterperiode. Sowieso heb ik hem bij bijna alle nieuwe ontwikkelingen wel stapjes zien maken. Maar vooral opvallend, Jilles kan bijna nooit ná de sprong iets. Vooraf aan of gedurende het monstergedrag worden er echter soms wel stappen gemaakt. Dit komt niet overeen met het boek, dat keurig laat zien dat je van alles nieuws gaat ontdekken na de sprong.

Wellicht bestaan die sprongen wel, hoor. Ik geloof echter niet dat het zo exact is als Oei, ik groei het voorschrijft. Wat me wel heel erg logisch lijkt, is dat een baby last heeft van zijn ontwikkeling. In een (dik) jaar tijd gebeurt zó ontzettend veel. Daar krijg je natuurlijk wel ‘hoofdpijn’ van.

Shoppen

Na een paar maanden heb ik het boek opgegeven (en met mij velen overigens).  Toch blijft het leuk om soms te lezen in de ‘winkel’ wat een kindje misschien al zou kunnen. Sommige ontwikkelingen zijn maar klein en zouden onopgemerkt kunnen blijven. Maar ook kun je inspelen qua spelen op wat goed bij de leeftijd van je kindje past op basis van de winkelvoorraad.

Deze winkel kan soms voor ouders ook juist frustrerend werken – er zijn weinig kinderen die zoveel kunnen als wat mogelijk zou kunnen zijn. De schrijvers van het boek dekken zich wel in, door aan te geven dat een kindje vanaf de bepaalde sprong ‘toegang’ heeft tot de winkel, niet dat het kindje ook alles daar meteen koopt. Een leuk blog over Oei ik groei staat op inbakeren.nl.

Conclusie

Voor alle nieuwe ouders: lees vooral eens het boek door en voel je begrepen met betrekking tot de onmacht en wanhoop die je kunt voelen tijdens een monsterperiode van je kindje. Hou echter niet te veel vast aan de sprongetjes qua looptijd, frequentie, uitwerking etcetera. Ieder kind ontwikkelt zich anders en op zijn eigen tempo.

oei ik groei sprong

 

9 Responses to “Oei, ik groei!”

 • Ik heb precies dezelfde ervaringen met Oei ik groei. Sterker nog als ik het lijstje zag wat ze ineens allemaal zouden kunnen na een sprongetje werd ik daar knap onzeker van. Het klopte zelden.

  • Kan me goed voorstellen! Heb ik ook echt vaker gehoord.
   Toch jammer dat je het gevoel krijgt dat je kindje het moet kunnen in plaats van zou kunnen.

 • Irizzz

  Wat een opluchting, ik heb een paar keer op bol.com op het punt gestaan om het boek te bestellen, maar vond het toch te duur om ‘zomaar’ te doen terwijl je op internet ook al zo veel kan vinden.
  Gelukkig maar dat ik het niet gedaan heb, want ik ben zo’n moeder die dus denkt dat alles wat in de boeken staat, ook echt zo is en als het bij mij anders loopt, denk ik dat er iets mis is met mij of mijn baby

  • Je moet je vooral niet te veel aantrekken van wat een kind ‘hoort’ te kunnen! Ken je ook maar iemand die uiteindelijk niet is gaan rollen/lopen/praten etc? Soms duurt het wat langer en soms gaat het wat sneller. 🙂
   Je kunt het boek eventueel ook een keer van de bibliotheek lenen. Dan krijg je wel een idee van wat er in staat, maar gebruik je het niet daadwerkelijk als naslagwerk.

 • Hahaha, ik heb het boek laatst in de uitverkoop gekocht voor 4 euro. Dat kan geen miskoop zijn dacht ik, maar wie weet dus toch. 😉 Ik was wel nieuwsgierig naar alle extreem positieve of juist extreem negatieve reacties op het boek. Heb er nog niet in gekeken moet ik bekennen.

 • es

  Ook hier wist Lex het altijd voor elkaar te krijgen om in de spaarzame tijd tussen mogelijke sprongetjes de sprong te maken,hihi.
  Heb in het begin wel vaak in oei ik groei gelezen (maar misschien ook omdat je baby dan nog zo weinig kan, dus alvast maar bekeken wat er nog komen gaat 😉 ).
  Maar na paar maanden eigenlijk niets meer met het boek gedaan. Het helpt inderdaad vooral met dat je je niet zo zorgen maakt als je kind chagrijnig,hangerig,etc is,dat je kan gewoon kan denken, ‘vast een sprongetje’, dan hoef je er meteen minder mee. 🙂
  Maar daar hadden ze ook een kort boekje van kunnen maken: kind onhandelbaar, geen nood, een sprongetje!

  Overigens vind ik wel dat de vrolijke en drama periodes zich zo afwisselen als in t boek staat (als je niet naar de precieze tijden kijkt). En heb net als jij marrit, ook niet echt de ervaring dat er nou net na het sprongetje van alles geleerd is.

  • Helemaal mee eens dat vrolijkheid en drama zich afwisselen. Ga er daarbij vanuit dat Jilles zichzelf is in de vrolijke periodes 🙂

   • Es

    Hahaha, ja natuurlijk! Net als wijzelf toch? Ik ben ook alleen mezelf als ik totaal relax, ontspannen, vrolijk, gezellig, etc. ben 🙂 al die andere keren zit ik gewoon in een soort sprongetje, hihi

Laat een berichtje achter!