Vroeger was alles beter

IMG_2221Toen mijn moeder oma werd, ging er een wereld voor haar open. Het bleek namelijk dat er heel wat was veranderd door de jaren heen. Uiteraard zijn al die ontwikkelingen over het algemeen niet goed (volgens de nieuwe oma dan). Want vroeger was alles nu eenmaal beter. Twee voorbeelden van de nieuwe inzichten die oma versteld deden staan. 

Ten eerste het wiegje kort opmaken en de baby met de voetjes (bijna) tegen de onderkant van het wiegje. Dat vond oma heel gek. “Dat deden we vroeger ook niet”. De oma van Jilles kon zich overigens best nog wel voorstellen dat daar trouwens wel een kern van waarheid (oftewel veiligheid) in zat – uiteraard diende de reden wel eerst uitgelegd te worden.

Daarnaast heeft oma zich (met andere oma’s) zeer verbaasd over de borstvoedingshoudingen die tegenwoordig worden geadviseerd. We hebben het dan met name over de rugbyhouding. Dat vonden de dames wel zo’n onzin. “Zo zou een aap het toch ook niet doen? Dus het is niet natuurlijk.”  Ik heb de voordelen ervan uit proberen te leggen, maar oma blijft wat betreft deze ontwikkeling bij haar standpunt.

Maar waar de oma van Jilles wel gelijk in heeft, is dat zij het wel wat makkelijker hadden door de afwezigheid van alle informatie. Je zou denken dat gebrek aan informatie een nadeel zou zijn. Maar wij ‘jonge’ moeders raken waarschijnlijk vooral verward van de information overload, die vaak ook nog tegenstrijdig is. Een reden om te starten met deze website, maar paradoxaal genoeg ook weer medeverantwoordelijk voor de overload.

Bovendien heb ik een hele wijze raad gekregen van mijn moeder: Gebruik gewoon je gezonde verstand. 

One Response to “Vroeger was alles beter”

Laat een berichtje achter!