Over Suze nane poppe

biggetjemetnaamAls je voor het eerst moeder wordt, kom je erachter dat je eigenlijk nog maar heel weinig weet van baby’s. Om erachter te komen, blijkt dat je voornamelijk zelf heel veel moet uitproberen en uitzoeken. Want ieder kind is anders. Klopt, maar wat handvatten zijn wel heel prettig!

Daarom Suze nane poppe. Met allerlei tips, ervaringen, anekdotes en informatie. Zodat niet elke nieuwbakken mama zelf alles moet uitvinden. En ook voor de herkenning van waar je allemaal tegen aan loopt als jonge moeder.

Wie ben ik?

Marrit. De mem van Jilles. Nog maar net. Ik doe maar wat. En Jilles groeit!

Waarom begonnen met Suze nane poppe?

wish-even-clue-baby-ecard-someecards

Waar ik enorm tegenaan liep toen Jilles net geboren was (en nu nog vaak genoeg), is dat ik me afvroeg hoe het allemaal werkte met een baby. Regelmatig vroeg ik me af hoe ik iets nu moest aanpakken of wat ik moest doen in een bepaalde situatie. Zelf wist ik het niet en antwoorden kreeg ik maar moeilijk.

Internet? Daar werd ik niet veel wijzer van. Of ik ben heel slecht in goede zoektermen. Op fora kwam ik veel tegenstrijdigheden tegen en vond ik het moeilijk om door de bomen het bos nog te zien. Websites die je van alles vertellen over baby’s schoten helemaal tekort. Daar stond alleen de algemene basisinformatie. Bovendien lijkt iedereen op internet een perfecte moeder te zijn en zo voel ik me helemaal niet.

Boeken? Eén en al tegenstrijdigheden, vaak niet toe te passen in de praktijk, uitgaande van de roze wolk en blijvend bij de algemene basisinformatie; al met al word je ook hier niet wijzer van.

Consultatiebureau dan maar? Hier krijgen wij het antwoord: “Ja, je moet het even aankijken hè?”. Heb je dus ook niks aan.

Je moeder? Op zich een goede. Ik ben tenslotte ook groot geworden. Zeker weten een goed luisterend oor. Maar een baby is toch voor haar enorm lang geleden en zij weet natuurlijk niet alles meer. Bovendien zijn haar opvattingen een generatie oud.

Vriendinnen? Daar heb ik toch redelijk veel aan. En waarschijnlijk het meeste. Maar nadeel is dat je het vaak moet vragen. Je moet aangeven dat je het niet zo goed weet, dan krijg je een tip. Over het algemeen worden de tips niet spontaan verspreid. En dat is nou net zo jammer! Dat zou enorm schelen voor elke nieuwbakken moeder. Vandaar deze blog!

Waar slaat die naam Suze nane poppe eigenlijk op?

Het is een Fries wiegeliedje. Door Jilles erg gewaardeerd, als hij er niet hard door heen aan het blèren is tenminste.

Het is best een gemeen liedje eigenlijk. De baby ligt namelijk alleen en zijn ouders zijn te ver weg om zijn geroep nog te kunnen horen. Erg pedagogisch verantwoord dus. Poppe betekent baby in het Fries. Suze en nane is oud Fries, het betekent wiegen en wieg.

Nog even wachtenBabyJilles zes maanden

 

7 Responses to “Over Suze nane poppe”

 • Hee Marrit, erg mooie en leuke site! Zo kunnen wij straks alles volgen 🙂

 • Marrit, wat een mooie website! Welcome to mummy world! Wat herken ik mezelf terug in al die verhalen. Deja vu!! Goed initiatief!

  Xx YC

 • Iris

  Hai Marrit, leuke site! Goed initiatief, vaak verwoord je het precies zoals ik het ervaar. Wanneer is jouw Jilles geboren? Onze Daan is 17 oktober 2013 geboren.
  Groetjes, Iris

  • Hoi Iris,

   Wat leuk om te horen! Dank je wel. Jilles is 23 mei 2013 geboren. Net een jaar is hij dus.
   Hoe gaat het met Daan? Is het een makkelijke baby?

   Groetjes Marrit

   • Iris

    Makkelijke baby? Bestaan die dan? 😉
    Volgens mij is Daan redelijk makkelijk, het is vooral zijn moeder die het allemaal zo moeilijk voor zichzelf maakt :O
    Daan heeft al echt een eigen willetje, maar het is gewoon heerlijk om hem zien te ontwikkelen en ontdekken.
    Moeder zijn is het allermooiste wat ik ooit heb mee gemaakt, maar ook het allermoeilijkste. Laten we daar nou eens eerlijk over zijn 😀

    • Helemaal waar! Maar het blijft steeds makkelijker worden! Is mijn ervaring tenminste. Je krijgt steeds meer contact met je kind, leert het steeds beter kennen en kunt steeds beter op elkaar afstemmen.
     Waarom maak je het trouwens zo moeilijk voor jezelf?

 • “Het is best een gemeen liedje eigenlijk. De baby ligt namelijk alleen en zijn ouders zijn te ver weg om zijn geroep nog te kunnen horen. Erg pedagogisch verantwoord dus.”
  http://heitenmem.nl/backup/content.php?contentid=413 :
  Suze nane poppe
  ‘t kealtsje leit yn ‘e groppe.
  Heit en mem sa fier fan hûs,
  dy kinne wy net beroppe.
  vert.
  Stil maar, wiegenkindje
  Het KALFJE (niet kindje) ligt in de grup, de mestgoot
  Papa en mama, zo ver van huis
  Die horen ons niet roepen.

Laat een berichtje achter!